Премиерът в оставка Бойко Борисов не се появи в Народното събрание

...
Премиерът в оставка Бойко Борисов не се появи в Народното събрание
Коментари Харесай

Народното събрание се отказа от изслушването на премиера в оставка

Премиерът в оставка Бойко Борисов не се появи в Народното събрание макар решението на депутатите от петък през днешния ден той да бъде изслушан по Плана за възобновяване и резистентност. Дневният ред обаче беше изменен и тази точка отпадна.

Кабинет ГЕРБ - Съюз на демократичните сили няма да получи поддръжка от нито една парламентарна група в Народното събрание отвън личната си. Това обявиха пред Българска национална телевизия в коридорите на Народното събрание представителите на " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се мутри вън ", а от парламентарната естрада същата теза поддържаха и от Движение за права и свободи, и Българска социалистическа партия. 

Заради смяната на дневния ред, обаче, парламентарните групи показаха недоволството си от отсъствието на Борисов с заявления с разнообразни акценти. 

" Хубаво е българските жители да знаят какво се случва в този парламент. Преди съвещание има Председателски съвет, където се дефинира дневният ред. След това влизаме в зала, откриваме, че парламентарни партии стартират да четат заявления ", сподели ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов в декларация от името на група.

Той дефинира декларацията на ГЕРБ като върха на нелепостта. " Вътре беше цялостно с лъжи. Ако нещо ви учудва за какво залата гласоподава по този начин предните два дни, това е, тъй като няма политическа партия, която да се докосна даже до вас. Всеки в тази зала, който е отвън ГЕРБ, би трябвало да знае, че в случай че гласоподава каквото и да е с ГЕРБ, ще бъде изменник към гражданското общество. Тук няма поле за размисъл. Дали ние ще съставим кабинет, или не, първо ще забележим какво ще направи ГЕРБ, по-късно ще пристигна процедурата при нас, по-късно ще видите какво ще създадем ние ", сподели още Йорданов. Според него този, който вземе трети мандат, би трябвало да намерения добре какво ще направи. 

" Всякакви опити да се внушава, че Българска социалистическа партия и ГЕРБ могат да вършат нещо дружно са безпочвени. Очевидно има някакво разбъркване на пластовете и неизясненост в позициите на някои партии. За нас политиката на ГЕРБ основава безпорядък и неустановеност в страната. Не се поддавайте на тези провокации. Поведението на Борисов е ясно. Ще продължава да ни забавлява със скечове. Новите политически обекти обаче не могат сами, не им стигат гласове. В същото време атакуват Българска социалистическа партия и отхвърлят протегнатата от нас ръка. Очевидно става въпрос за липса на политическа мъдрост. Никога не сме се месили в държанието на други партии, само че защото в този момент всички ни провокират, ще си кажем мнението. Още в 44-ото Народно събрание декларирахме, че " Обединени патриоти "  са очевидни сътрудници на ГЕРБ. Скрито ръководещият сътрудник е Движение за права и свободи ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.  

Детрониране на ГЕРБ от властта - това е смяната, няма друга. Това сподели зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев.  " Тук се слага въпросът за новото болшинство в Народното събрание, въпросът за задкулисието, за вота на гласоподавателите, за идеологията. Ние от Движение за права и свободи доста елементарно ще отговорим на този звук и на тези въпроси. Първо, ние сме партия, която отпреди демокрацията желаеме народна власт. Отпреди 10 ноември нашите корени, нашите родители, нашите предшественици са се борили за това. Някои от тях са още живи. Второ, незабавно след измененията Движение за права и свободи постоянно е следвала една доста ясна кардинална позиция - НАТО и по-късно Европейски Съюз. Никога не е изневерявала на тази позиция. Движение за права и свободи постоянно е показвало ясно каква линия на политика следва. Това го вършим и в предното, и в по-предното, и в настоящето Народно заседание ", сподели още Цонев. 

Лидерът на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов уточни от своя страна, че няма потребност да се разисква и спекулира по въпроса коя партия е подкрепила митингите, както и с акцията на " Росенец "  миналото лято, за която ще изиска основаване на специфична анкетна комисия. " Нека види българското Народно заседание и българското общество, каква е истината за този " Дисниленд "  на корупцията. Нека забележим по какъв начин институциите са си затваряли очите, по какъв начин не са правили инспекции, по какъв начин с тяхно подпомагане са регистрирани обекти, които не могат да бъдат регистрирани. Така че, дано бръкнем в тази рана и дано покажем на българското общество, дали в този парламент има воля за действителна смяна или просто ще си приказваме, с цел да сменим Борисов с някои сламен човек, с който всичко да си продължи както досега ", добави Иванов. 

Лидерът на парламентарната група на " Изправи се! Мутри вън! "  Мая Манолова за следващ път настоя проектът за възобновяване да бъде показан персонално от Бойко Борисов. Според нея проектът би трябвало да бъде доработен и в него да се плануват по-сериозни обществени ограничения. " Той би трябвало да бъде импортиран в европейските институции до 30 април, а утвърждението да се случи до края на юли, което ще разреши на практика средствата за пускане на плановете да са налични неотложно. Това са средства, които биха дали забележителен подтик за развиване на българската стопанска система. Буквално от юли може да стартира вложението им. Народното събрание би трябвало да бъде на висотата на упованията на българските жители – нещо, на което Борисов не може да отговори. Българският парламент няма да излезе в отпуск, няма да си вземе болнични, няма да избяга от поста си, а ще направи и невъзможното Планът да бъде импортиран навреме в европейските институции и да бъде оптимално добър за българската стопанска система и семейства ”, сподели Манолова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР